dimarts, 25 de juny de 2013

ACTE LLIURAMENT DELS XX PREMIS DE LA MAR DE POESIA 2013

Nel•lo Navarro, premi Miquel Peris per “l'exili dels libèl•lules” i Sonia Almela, Premi Grumet “Manel Garcia Grau” per “Anhels de mar”.

Diumenge passat 23 de juny, en el Centre Cultural la Marina del Grau de Castelló, va tindre lloc l'entrega de premis als guanyadors de la 20 edició dels Premis de la Mar de poesia, que organitza l'associació Cultural la Barraca, amb el patrocini de l'Ajuntament de Castelló. 
L'acte va ser presentat per l'escriptor Pascual Huedo (Premi Miquel Peris Segarra 2011), que després d’una reflexió sobre la poesia, va donar pas a la lectura de l'acta del jurat per part del secretari, Joan Torrent, que va reclamar la presència en l'escenari dels guanyadors, en la categoria Premi Grumet “Manel Garcia Grau”, va ser la jove de Castelló, Sonia Almela Añón, de l'IES Penyagolosa amb la composició poètica “Anhels de mar”, posteriorment seria l'escriptor de la Vall d'Uixó, Nel•lo Navarro amb el seu poemari “L'exili de les libèl•lules” qui va obtindre el Premi Miquel Peris (sent aquesta la tercera vegada que l'obté). Ambdós van donar bona mostra de la qualitat dels seus poemes en la lectura dels mateixos. 
Va tancar la primera part de l'acte la Tinent d'alcalde del Grau, Marta Gallén, agraint l'assistència i els premiats i tenint unes sentides paraules de record per a l'escriptor, recentment desaparegut el grauer Joan B. Campos, el record del qual va estar present en el transcurs de l'acte.
En la segona part de l'acte, va ser el cantautor castellonenc Àrtur Álvarez qui va oferir un complet i magnífic concert, amb temes de CD “A recer de la mar”, dedicat a Peris, però també va realitzar un recorregut pels seus treballs anteriors "Castelló Triangulada Plana" "Paisatges" "Pols del meu camí" i dels nous, "Entre versos i pinzells contemporanis".
Per a finalitzar actuants i assistents van acudir a realitzar l'homenatge al poeta Miquel Peris, amb l'oferiment d'un ram de llorer la plaça que porta el seu nom, per part de la Reina de les Festes del Grau, Isabel Carrillero, acompanyada per la Reina Infantil i els presidents, on els dos premiats i el cantautor, acompanyats pel mantenidor de les festes d'enguany Vicent Jaume Almela, van recitar diversos poemes de l'homenatjat poeta.


Lliurament premi Grumet Manel Garcia Grau a Sonia Almela 


Lliurament Premi Miquel Peris Segarra a Nel.lo Navarro

Artur Álvarez en concert

Comiat i salutacions

Vicent Jaume Almela i Artur Álvarez recitant
"Marineret d'ulls blaus ..." de Miquel Peris i Segarra

dissabte, 22 de juny de 2013

Artur Álvarez i Boix: Una pintura i poema d'agraïment.

Artur Álvarez i Boix
Naix a Castelló de la Plana. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació. Mestre d'Educació Primària. Cantautor i compositor. Humil aficionat a l'escriptura i la pintura. Fa més de 30 anys que està immers en el difícil món de la cançó d'autor en la nostra llengua. Amb més de tres dècades, com a component fundador del grup vilafranquí de cançó popular ADESIARA. I des de fa uns anys, en solitari, com a cantautor. A dia d'avui, té editats un CD amb el grup ADESIARA: “20 anys després” i cinc treballs musicals en solitari: “Castelló, triangulada plana”(2007) (amb text del poeta Albert Vernet), “Pols del meu camí” (2008) (cantant i musicant al poeta castellonenc Bernat Artola), “Paisatges” (2010) (lletres i músiques personals) , “Hores baixes”(2011) (editat i distribuït gratuïtament en la web oficial) i “ A recer de la mar” (2012) (cantant i musicant al poeta Miquel Peris) . En el camp de les lletres, recentment ha publicat el llibre “Poemes i microassajos de la primera llum del dia”. Escriu prosa, poesia i manté a la xarxa el seu propi bloc literari SINGLADURES. També li interessen la informàtica i el disseny gràfic.


Entre versos i pinzells contemporanis

Detall 1
Detall 2
En aquest llenç pretenc expressar el meu agraïment a tots els poetes / poetesses, pintors / pintores que heu tingut l'amabilitat i la determinació de participar en aquest projecte ("ENTRE VERSOS I PINZELLS CONTEMPORANIS") que pretén aglutinar un nodrit grup d'artistes de la paraula i els pinzells sota el denominador comú de la música, la poesia, la pintura i la veu d'un cantautor.
El menys important, en aquest cas, és la seva validesa estrictament pictòrica. Per a mi el seu valor rau en el sentiment que transporta. Un sincer agraïment per a tots i totes els artistes que m'acompanyeu en aquest nou projecte.

Per tot això, gràcies!

Seguirem en contacte i treballant per que tot arribe a bon port en els terminis previstos.

                                                                                                                            Una forta abraçada.

                                                                                                                                                   Artur. 

PINZELLS, MÚSICA i PARAULES

Les paraules dels poetes se’n van
deixant solcs pels senders de la vida
i les aigües dels seus somnis
són miralls per als sentits.
Llits de núvols pels estels del sentiment.

Les paraules del poetes van cridant
cants d’amor, cants de solituds.
Els pinzells somien paisatges, imatges d’un temps
que omplin buits amb plenituds.

Les paraules, música i pinzells se’n van
jugant una partida per la vida.
Les paraules, música i pinzells se’n van
buscant una raó i una eixida.

I la música es torna niu
que a les paraules fa caliu,
on s’amaga tot el sentiment.
Tot allò que el poeta diu.

Les paraules, música i pinzells se’n van
jugant una partida per la vida.
Les paraules, música i pinzells se’n van
buscant una raó i una eixida.

POESIA. SUSANNA LLIBERÓS PRESENTA “COMPÀS D’ESPERA”

Susanna Lliberós en un moment de la presentació.
VILA-REAL. Este divendres 21 de juny en el Museu de la Ciutat Casa Polo de Vila-real. La periodista i poeta Susanna Lliberós, ha presentat el seu nou llibre de poesia 'Compàs d'espera', publicat per l'editorial Germania 'Compàs d'espera' és el segón llibre de poemes de Susanna; amb el primer, 'Cel·les' va guanyar el premi 25 d'abril Vila de Benissa l'any 2008. La periodista, membre d'El Pont Coorperativa de lletres, ha participat també en el llibre col·lectiu dels socis d'esta Cooperativa de Lletres, 'Ponts suspensius' que acaba de publicar Onada Edicions. Escrit en primera persona, 'Compàs d'espera' busseja fins al lloc més amagat de la consciència on s’esgranen els sentiments que provoquen el dolor, la mort, la situació social, el pas del temps, però també la bellesa de la passió, l’amor i l’esperança. Compàs d’espera ens obri la porta de la cambra més fosca i al mateix temps refà l’amplària dels viaranys que porten a la llum. Un poemari sincer i valent que viu a fons la vida mentre ha de venir allò que un desitja, s’imagina o tem.

dimarts, 18 de juny de 2013

La periodista i poeta Susanna Lliberós, presenta el seu nou llibre de poesia 'Compàs d'espera'


La periodista i poeta Susanna Lliberós, presenta el seu nou llibre de poesia 'Compàs d'espera', publicat per l'editorial Germania. La presentació serà este divendres 21 de juny a les 19:30 de la vesprada en el jardí del Museu de la Ciutat Casa Polo de Vila-real. 'Compàs d'espera' és el segón llibre de poemes de Susanna; amb el primer, 'Cel·les' va guanyar el premi 25 d'abril Vila de Benissa l'any 2008. La periodista, membre d'El Pont Coorperativa de lletres, ha participat també en el llibre col·lectiu dels socis d'esta Cooperativa de Lletres, 'Ponts suspensius' que acaba de publicar Onada Edicions.  Escrit en primera persona, 'Compàs d'espera' busseja fins al lloc més amagat de la consciència on s’esgranen els sentiments que provoquen el dolor, la mort, la situació social, el pas del temps, però també la bellesa de la passió, l’amor i l’esperança. Compàs d’espera ens obri la porta de la cambra més fosca i al mateix temps refà l’amplària dels viaranys que porten a la llum. Un poemari sincer i valent que viu a fons la vida mentre ha de venir allò que un desitja, s’imagina o tem.

dijous, 13 de juny de 2013

AMB UNA ACUAREL.LA, PASCUAL CÁNDIDO INTERPRETA EL POEMA DE ROMÀ BERNAT


Pascual Cándido
Pascual Cándido naix a Vila-real, es defineix com un artista gràfic, utilitza l'aquarel·la i la fotografia com a mitjà d'expressió artística.Desenvolupa una pintura basada en la síntesi i l'empromta, donant valor a la plàstica de l’aiguada amb gestos i trets decidits que li acosten a l'informalisme. En la seua temàtica abunda el paisatge d'espais oberts, on els cels solen ser els protagonistes. Compta amb una dilatada trajectòria artista amb nombroses exposicions en diferents sales i galeries. A Castelló ha exposat de manera regular en la galeria Derenzi, cal destacar les mostres realitzades en les sales de Castalia Iuris i les Aules. Les seues exposicions giren entorn d'un tema que es desenvolupa en el conjunt de la mostra, les fonts principals d'inspiració són la poesia i la música.   

Una interpretació de "Si no arribes mai"

Pascual Cándido al seu estudi


Romà Bernad


Romà Bernad i Negre (Figueroles, l’Alcalatén, 1970). És Graduat Social i poeta. També escriu narrativa. Col·labora assíduament en publicacions de la seua comarca, com el “Butlletí de Llucena”, amb poemes i articles. També en programes de festes dels pobles de l’Alcalatén, i revistes que tracten de la seua actualitat. Ha participat en diverses obres de caire col·lectiu.

SI NO ARRIBES MAI


Si no arribes mai al destí que esperaves,
mentre fas el teu camí.
Si no arribes mai fins al lloc que somiaves,
navegant per un malson.
El camí farà per tu
el descobriment d’un món nou
amb les terres ofegades,
ofegades per la sang.

Tot és mort, mort i espant,
tot és por quotidiana
allà on les arrels no han tornat,
no han tornat a enlairar-se.


Si no arribes mai i el camí no s’atura,
la tendresa està esperant.
Si no arribes mai, prova encara d’aprendre
del desig d’un breu esguard.
El camí no és cap recer,
i t’escarneix un món foll
on les fonts s’han estroncat,
un clam desert.

Tot és res al vent,
tot pot ser el que vulgues…
L’esperit rebel
no sap fer la revolta.

Si al teu pas el crit
va esclatant primaveres,
aniràs més lluny
que les veus d’uns vells pobles.
Si no arribes mai i el camí no s’atura,
la tendresa està esperant.
Si no arribes mai, prova encara d’aprendre
del desig d’un breu esguard.

Tot és mort, mort i espant,
tot és por quotidiana
allà on les arrels no han tornat,

no han tornat a enlairar-se.

dimarts, 11 de juny de 2013

GLORIA IGLESIAS BARREDO participa en l'exposició i aniversari de la Galeria EMMA en Madrid i del Saló de Primavera de la Galeria CREARIUM
PORCAR QUERAL ENS PRESENTA "EMPELT". OBRA QUE IL.LUSTRA EL POEMA DEL SEU FILL, EL POETA JOSEP PORCAR


Porcar Queral
Nom pictòric (firma): PORCAR QUERAL Nom complet: José Manuel Porcar Queral. RESSENYA BIOGRÀFICA: José Manuel Porcar Queral (Castelló de la Plana, 1946) és avui dia un dels màxims exponents de la pintura mediterrània, on destaca com a excel·lent paisatgista pels seus llenços poderosos i pel seu mestratge en el tractament de la llum i el vigor cromàtic, així com per l’acurada tècnica de la composició i un profund coneiximent de l’entorn natural, la seua terra i la seua història. Nombrosos guardons i més de 50 exposicions avalen el seu ofici. És professor titular de l’Escola d’Arts i Oficis de Castelló des de fa més de 30 anys. La seua creació recent més destacable és el monument pictòric que penja a l’Altar Major de la Sagrada Família de Castelló.

"EMPELT" de Porcar Queral
Porcar Queral pintant "Empelt"

Josep porcar
Josep Porcar i Museros (Castelló de la Plana, 1973) és poeta. Llicenciat en Ciències de la Informació, ha treballat periodista, dissenyador i cap de preimpressió. Actualment, dirigeix Veta Visual, una empresa de serveis de comunicació gràfica i editorial. Escriu el blog Salms i és editor del Blogs de Lletres. Ha publicat els llibres "Matèries encara" (Manises, 1995, premi «Solstici»), "Vint-i-dues mans de pintura" (Edicions de la Guerra, València, 1994, premi Miguel Hernández, 1993); "Crònica de l’ocupant" (3i4, València, 1995, premi Senyoriu d’Ausiàs March, 1994), "La culp"a (3i4, València, 1998, premi Octubre de poesia Vicent Andrés Estellés, 1998) i "Els estius" (Edicions DosPuntZero, Castelló de la Plana, 2008). Actualment té en premsa un nou llibre de poemes: "Llambreig". Poemes seus han estat recollits en diverses antologies, com ara "Tibar l’arc, una mirada a la poesia valenciana actual" (Ed. Tria, Barcelona, 2012). És membre fundador d’El Pont Cooperativa de Lletres, entitat que associa els escriptors i les escriptores de la Plana Baixa i Alta, l’Alcalatén, Alt i Baix Maestrat i els Ports.


"EMPELT"

Empelta l’hort i crema la remulla.
I quan la pluja assaone aquestes cendres,
aguaita sol.

Aguaita sol
la novella flor que exhalarà la llum.
La novella flor
on tornaràs a néixer.

Rastella ferm
la brossa enterca,
esporga els cucs, esmena els solcs,
Rastella ferm .

Dels veïns respecta
fites i bassals;
arrenglera, anivella, dignifica els cavallons,
sostova els fraus.

Inaugura el reg
i ves a córrer l’aigua
per senders
que encara desconeixes.
Inaugura el reg.

Rastella ferm
la brossa enterca,
esporga els cucs, esmena els solcs,
Rastella ferm .

Empelta l’hort
i crema la remulla,
i, en l’orba nit,
desperta i cull.

Desperta i cull
els udols madurs del gregal que afina,
com un violí,
entre les noves branques.

Rastella ferm
la brossa enterca,
esporga els cucs, esmena els solcs,

Rastella ferm .